Fietsend ‘Op verkenning langs de molens van Hazerswoude’

De regio Alphen aan den Rijn is weer een fietsbeleving rijker waarin erfgoed, historie en natuur worden verbonden: ‘Op verkenning langs de molens rond Hazerswoude’. De route gaat door de polders langs prachtige plekjes en onderweg zijn verschillende (wind)molentypes te zien.

Afgelopen zaterdag is de route officieel geopend door wethouder Relus Breeuwsma. De fietsroute van 19 kilometer is op initiatief van Monique Bisschop van Klein Giethoorn samengesteld in samenwerking met het Historisch Museum Hazerswoude.

Omgeving van grote cultuurhistorische waarde

“We hebben hier een prachtige polderlandschap rond Hazerswoude met een lange en rijke geschiedenis. Het is belangrijk dat iedereen die hier in de omgeving woont daarvan kennis kan nemen,” vertelt Leon van der Werf van het Historisch Museum Hazerswoude.

Hazerswoude is een écht polderdorp. De hoge veenrug waarop Hazerswoude ontstond, wordt al meer dan 2000 bewoond. In de prehistorie leerden de Germanen en later de Romeinen al met het water in dit gebied te leven. Sinds de dertiende eeuw begon men met het ontginnen van het moerasveen. Aan alle kanten wordt het dorp nu omringd door polders. Door het introduceren van windmolens kon men steeds dieper ‘uitvenen’. In de achttiende eeuw tot wel -6 m. onder NAP.

Ook de polder richting Hazerswoude-Rijndijk en de Limes, het gebied langs de Oude Rijn dat ooit de grens van het Romeinse Rijk vormde, zijn volgens Van der Werf cultuurhistorisch van grote waarde. “Recent zijn bij de voorbereidingen van de bouw van de nieuwe wijk Westvaartpark weer bijzondere bodemvondsten gedaan. Ook daaraan zullen wij de komende tijd speciale aandacht besteden.” 

Brochure met uitgebreide routebeschrijving

Na een bezichtiging van molen De Rode Wip aan de Gemeneweg onder leiding van een van de vier molenaars, werd de fietstocht officieel geopend. Dat gebeurde via het overhandigen van de folder van de fietstocht aan de wethouder. Breeuwsma: “Fietsen is gewoon ook heel leuk, dat zie je weer aan deze nieuwe route. Wij zijn als gemeente Alphen aan den Rijn heel trots op deze route vol erfgoed. Vertel er dus verder over aan je buren, vrienden en familie.”

Het gezelschap heeft vervolgens een deel van de route tot aan het recent vernieuwde Café Klein Giethoorn gefietst onder begeleiding van twee gidsen die onderweg vertelden over de historie van het landschap en de functie van de molens hierin.

Leon van der Werf (voorzitter Historisch Museum Hazerswoude) overhandigt de eerste brochure aan wethouder Relus Breeuwsma

Informatie

De brochure #HazerswoudeFietst voor de route van 19 kilometer is onder regie van het Platform Recreatie en Toerisme Alphen aan den Rijn (PReT) uitgegeven en verkrijgbaar bij de VVV in de bibliotheek in Alphen, bij de VVV Boskoop en bij het Historisch Museum Hazerswoude. Bekijk de fietsroute hier online.

Misschien ook interessant?

Advertenties