Expositie ‘Brandweer Hazerswoude toen en nu’

Opening met loeiende sirenes

Verwonderd keken de mensen in Hazerswoude-Dorp zaterdag 13 januari op. Vanaf de westkant kwam door de Dorpsstraat een antieke brandweerauto met veel lawaai aangereden, vol met keurig in zwart uniform geklede brandweerlieden. En van de andere kant kwam er met loeiende sirenes een moderne brandweerauto in volle vaart aan, ook vol met brandweerlieden in modern werkpak. Recht voor het Historisch Museum in de Dorpsstraat stopten beide wagens en stapten alle inzittenden uit om de opening van de expositie “Brandweer toen en nu” bij te wonen.

RICOH IMAGING

Het was een drukte van belang in het, al niet zo ruime, museum. Daar binnen werden brandweermensen, familie en belangstellenden welkom geheten door voorzitter Leon van der Werf. Oud-commandant Ruud Fraanje hield een verhaal over de historie van de brandweer in Hazerswoude. Fraanje was 25 jaar commandant, maar sinds 2002 niet meer actief, en vroeg aandacht voor de boekjes ‘Brandmeester’ van oud-conservator Cees Kroon. “Vrijwilligers bij de brandweer waren vooral middenstanders en mensen van plaatselijke bedrijven” legde Fraanje uit. “Die mensen moesten overdag beschikbaar zijn.” Hij vertelde ook dat de betrokkenheid van de bevolking zeer groot was. Iedereen had wel een familielid of kennis bij de vrijwillige brandweer.

Naast branden en incidenten werd de brandweer ook ingeschakeld voor kerstboomverbranding, vullen van ballonnen op de Jaarmarkt of houtverbrandingen na de huttenbouw.

RICOH IMAGING

Sinds 2011 is de brandweer van Hazerswoude ondergebracht bij de veiligheidsregio Hollands Midden en is de burgemeester portefeuillehouder en met 18 andere burgemeesters lid van de regionale Raad. Oud-commandant Fraanje herinnerde ook aan de spuithuisjes die er vroeger in het dorp waren. Later kwam er de brandweerkazerne aan de Rembrandtlaan, die weer later is vervangen door de kazerne bij de gemeentewerf aan de Gemeneweg. De huidige brandweer huist in een modern verblijf aan de Provincialeweg, in de wijk Weidelanden.

RICOH IMAGING

“Door de jaren heen zijn de taken van de brandweer hetzelfde gebleven, namelijk het redden van mens en dieren het bestrijden van brand en hulpverlening bij ongevallen,” aldus Fraanje. Hij wees erop dat vrijwilligers bij de brandweer altijd nodig zullen blijven en hij sprak de hoop uit dat de tentoonstelling zal bijdragen aan belangstelling van jonge mannen en ook vrouwen voor dit werk.
Ijsbrand Corts, de huidige ploegchef, zei vervolgens blij te zijn met de tentoonstelling. “Je ziet hier oud en nieuw samen, maar die betrokkenheid blijft belangrijk.”
Ook burgemeester Spies zei blij te zijn met al die vrijwilligers op alle posten in alle dorpen. “Zichtbaarheid is ook belangrijk” zei zij, “want nieuwe aanwas is altijd nodig.”
Samen met Ruud Fraanje opende de burgemeester vervolgens de tentoonstelling.

De tentoonstelling over de brandweer in Hazerswoude is opgezet door de oud-vrijwillige brandweerlieden, Bert Bogerman, Cees Rotteveel en Ruud Fraanje, allen lid van de club van oud-brandweerlieden “Uitgeblust”.

De expositie is de komende maanden steeds te bekijken op de openingstijden van het museum:
elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Misschien ook interessant?

Sorry, er zijn geen berichten gevonden.

Advertenties