Eerste paal Brede School Benthuizen is geslagen

Wethouder Schotanus heeft samen met kinderen van de School met de Bijbel, OBS Arnoldus van Os en Junis Kinderopvang symbolisch het startschot gegeven voor de bouw van een nieuw schoolgebouw voor Benthuizen. Ze hopen er over een jaar in te trekken. Naast de school wordt de wijk Bentwijck met bijna 200 woningen gebouwd.

Schooldirecteuren Maarten Molenaar (School met de Bijbel) en Jacqueline Langeveld (OBS Arnoldus van Os) met schets van het nieuwe schoolgebouw

Drone-foto

Het werd een mooie happening in de bouwput. Alle kinderen van beide scholen en Junis Kinderopvang maakten met elkaar een grote kring rond de contouren van het nieuwe gebouw. Al roepend en zwaaiend met vlaggetjes naar de drone in de lucht werden daarvan spectaculaire beelden gemaakt. Die foto zal vast een mooie plek krijgen in het nieuwe gebouw! De eerste paal, door de kinderen eerder beschilderd met de tekst ‘Brede School Benthuizen’, werd vervolgens de grond in geheid. Dit na een aantal speeches van de besturen van de scholen en Junis, én nadat de jongste en oudste leerling van beide scholen samen met wethouder Schotanus op de rode knop hadden gedrukt.  

Samen met behoud eigen identiteit

In het nieuwe schoolgebouw zullen de scholen en kinderopvang samen een zogenaamde ‘brede school’ vormen. Het delen van voorzieningen en samenwerken met behoud van eigen identiteit staan daarin centraal.  “Eindelijk is het zover. Want er wordt al heel lang over nieuwbouw gesproken en het is al ruim 10 jaar geleden dat de intentieverklaring voor de bouw van een nieuwe school werd getekend”, vertelt Maarten Molenaar, die sinds september directeur is van de School met de Bijbel. “Die onzekerheid en het steeds maar uitstellen van vervanging van kapotte voorzieningen en meubilair is gelukkig over. Nu weet je dat het over een jaar zo ver is en kunnen we concreet aan de slag met de inrichting passend bij ons onderwijsleerproces. Binnen één gebouw zullen de scholen en kinderopvang elkaar sneller vinden en waar mogelijk kunnen samenwerken,” vult Jacqueline Langeveld, directeur van OBS Arnoldus van Os aan.

Ook een beetje weemoed

OBS Arnoldus van Os bestaat al 150 jaar en zit 45 jaar op de huidige locatie in Benthuizen. Langeveld: “We verheugen ons enorm op een nieuw gebouw, maar zullen de centrale plek in het dorp waar we nu zitten én ook een inpandige gymzaal wel gaan missen. De nieuw plek is aan de rand van het dorp en gymmen gaan we in Sporthal De Hil, die daarvoor nu wordt verbouwd. De school met de Bijbel bestaat dit jaar 109 jaar en het gebouw waarin zij nu zitten is voor een gedeelte al meer dan 70 jaar oud. “Het gebouw is helemaal op en niet meer van deze tijd met versleten vloeren, lekke ramen, cv die steeds kapot gaat en oud meubilair. Maar we hebben wel een prachtig uitzicht over de polder dat we zullen missen. Het is een pand waarvan het oudste deel ook historische waarde heeft als een van de zogenaamde ‘hal’ scholen. Wat ermee gaat gebeuren is nog niet bekend.” Op de plek van OBS Arnoldus van Os zal een appartementencomplex met vijver worden gebouwd.

Bentwijck

In de loop van 2023 wordt op hetzelfde terrein langs de Bentwoudlaan ook gestart met de bouw van de wijk Bentwijck (fase 1). Daar worden 144 verschillende typen koopwoningen gebouwd en 54 sociale huurwoningen. School en wijk zullen één geheel gaan vormen.

Misschien ook interessant?

Advertenties