Een steunouder geeft een kind plezier en steunt daarmee de ouder

Informatieavond op 2 juli

Soms hebben ouders die in een moeilijke periode zitten en overbelast zijn behoefte aan een moment in de week zonder kind(eren) om tot rust te kunnen komen. Ook voor hun kind is het dan fijn om in een andere omgeving liefdevol opgevangen te worden. Jetske Palm, coördinator Steunouder bij Kwadraad Maatschappelijk Werk brengt hiervoor vraagouders en steunouders bij elkaar.

We spreken over het steunouderschap met Jetske en met Frank en Janine uit Alphen aan den Rijn, die met veel enthousiasme al ruim een jaar steunouder zijn voor een meisje van 2 jaar. Zelf hebben zij een dochter van 8 jaar, die ook elke zaterdag uitkijkt naar het gezelschap van Janneke. Veel mensen zijn niet bekend het de mogelijkheden van vraag- en steunouderschap. Daarom organiseert Kwadraat hierover op dinsdag 2 juli een informatieavond in Alphen aan den Rijn.

V.l.n.r.: Frank Deleij en Janine Servaas (steunouders) en Jelske Palm (Kwadraad)

Voldoende ruimte in huis, hoofd en hart

“Ik zag toevallig op Facebook een oproep om je aan te melden als steunouder in een andere gemeente en wij zijn naar aanleiding daarvan samen in gesprek gegaan of het iets voor ons zou zijn, vertelt Frank. “Wij hebben het ook over een pleegkind gehad, maar dat vonden we toch te veel. Iets doen voor anderen in de vorm van vrijwilligerswerk vinden wij belangrijk en steunouderschap past dan heel goed bij ons. We hebben er de ruimte voor in ons huis, maar ook in ons hoofd en hart.” Zo is het paar op zoek gegaan in Alphen en in contact gekomen met Jetske van Kwadraat.

Goed voorbereid en begeleid

Als snel volgde een intakegesprek. Janine: “Daarin hebben wij kunnen aangeven wat wij te bieden hebben, wat wij leuk vinden en welke dag voor ons handig zou zijn. Ook hebben wij onze voorkeur uitgesproken voor een jong kind. Vervolgens werd een online training van 2 avonden aangeboden. Daarin kregen we informatie over waar je als steunouder tegenaan kunt lopen en tips hoe daarmee om te gaan. De ene avond werd het bekeken vanuit het perspectief van de vraagouders en de andere keer vanuit de steunouders, waarbij ervaringen werden gedeeld. We dachten dat het wel even zou duren, maar twee weken later was het al zover en hoorden we dat er een meisje van 1,5 was waarvoor de ouders ondersteuning zochten. Het was heel spannend, zowel voor ons als de ouders en we hebben het opgebouwd van 2 uurtjes naar nu de hele zaterdag. Ook kunnen we altijd terugvallen op Jetske als er vragen zijn.”

Meedoen in het gezin

“Inmiddels is het heel vertrouwd voor ons allemaal en draait Janneke elke zaterdag mee in ons dagelijks reilen en zeilen, of we nu boodschappen gaan doen, naar de speeltuin gaan, of naar een verjaardag. We gooien de boel niet om en doen niet aan verwennerij, ze draait gewoon mee in ons gezin. Voor onze dochter Elin is het ook goed dat ze leert aandacht te delen met een ander kind, een kind dat ook nog eens een heel ander karakter heeft. Inmiddels is de band met Janneke zo goed dat zij ook af en toe een heel weekend blijft logeren.”

Logeren gebeurt overigens op eigen initiatief en op basis van de ontstane vertrouwensband. Het maakt geen onderdeel uit van het Steunouder-concept, waar altijd sprake is van opvang overdag.
De steunouders zijn er ook nadrukkelijk alleen voor het kind en niet voor de steunvrager. Om toch contact te hebben over praktische zaken is er een appgroep met de ouders, steunouders en Jetske. Daarin worden foto’s gedeeld en kan men ook tussentijdse vragen en opmerkingen aan elkaar kwijt.

Voorkomen van zwaardere zorg

“Ouders die behoefte hebben aan steun, kunnen niet altijd op hun eigen netwerk terugvallen, waardoor zij in stressvolle situaties terecht komen,” vertelt Jetske. “Deze ouders kunnen zich bij ons melden en wij zoeken dan een passende steunouder, die één of twee dagdelen per week een kind opvangt, naar de behoefte van de ouders en hun eigen mogelijkheden. Zo helpen we de ouders, die het moeilijk hebben en die dankzij deze hulp tot rust komen. Zij voelen zich gesterkt, waardoor de gezinssituatie verbetert en de kans toeneemt dat ouders zelf voor hun kind(eren) kunnen blijven zorgen en kinderen zich positief ontwikkelen.”

Informatiebijeenkomst

Op 2 juli is er een informatieavond in wijkcentrum Swaenswijk, Jongkindt Coninckstraat 2b, Alphen aan den Rijn. Aanvang 19.30 uur. Graag aanmelden via alphenaandenrijn@steunouder.nl. Meer informatie over steunouderschap is te vinden op  steunouder.nl. Op de website van Kwadraat is informatie te vinden over maatschappelijke ondersteuning www.kwadraad.nl. Met vragen kun je ook contact opnemen met Jetske Palm via alphenaandenrijn@steunouder.nl.

Misschien ook interessant?

Advertenties