Dodenherdenking 2024: “de verhalen moeten we blijven doorvertellen”

Op 4 mei vond op verschillende plekken in Alphen aan den Rijn een herdenking plaats van de gevallenen in de 2e Wereldoorlog en oorlogen erna. In Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Dorp startten de plechtigheden met een bijeenkomst in de kerk.

Aansluitend kon men de herdenking vervolgen op de begraafplaats in Koudekerk, of aansluiten achter Drumfanfare TTH, die de stoet aanvoerde richting het monument aan de Bilderdijklaan, waar de herdenking voor Hazerswoude plaatsvond. Tegelijkertijd was er ook een herdenkingsceremonie in Benthuizen. Ondanks de regen waren er veel belangstellenden.

De namen van gevallen dorpsgenoten

De namen van de gevallen dorpsgenoten werden voorgelezen door Bernadette Verhoef van het 4 mei comité. Raadslid Michel du Chatinier van de CU heeft, na een toespraak, samen met raadslid de Elise de Veth van de VVD een krans bij het monument gelegd. Tevens werden zelfgeschreven gedichten voorgedragen door leerlingen uit groep 7 en 8 van de Steijaertschool en zijn kransen en bloemen bij het monument gelegd door scouting Rheijnewoud en inwoners. De herdenking werd omlijst met gepaste muziek van drumfanfare TTH, die ook het Taptoe signaal speelde op de trompet ter inleiding van de 2 minuten stilte. De kerkklokken van de Brugkerk waren dit keer niet te horen, omdat de kerk wordt gerenoveerd.

Volgend jaar 80 jaar bevrijding

Bernadette Verhoef en Michel du Chatinier stonden in hun toespraken stil bij het belang van herdenken en het blijven doorvertellen van de verhalen aan de nieuwe generaties. Verhoef: “Volgend jaar vieren we 80 jaar bevrijding. Niet eerder was vrede en vrijheid zo niet vanzelfsprekend. Bekende oorlogshaarden zoals Oekraïne en Gaza en strijdplekken die niet dagelijks het nieuws halen zoals Soedan tonen de verschrikkingen voor vooral gewone mensen, mensen zoals wij. Ook in ons land staan mensen te vaak tegenover elkaar in plaats van in harmonie naast elkaar. Vrijheid en vrede vragen om moed. Om boven jezelf uitstijgen als het er echt op aan komt.”

Goed en fout en alles daartussen

“De kracht van het persoonlijke verhaal is zoveel malen sterker dan de feiten zelf. Verhalen geven een gezicht aan een situatie en de kans om je verbonden te voelen met de mensen die het hebben meegemaakt,” aldus Du Chatinier.  Daarom vertellen de sprekers drie persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog vanuit de dorpen. Want ook in Hazerswoude waren er mensen die zich -soms met gevaar voor eigen leven en vrijheid- inzetten om anderen, onderduikers en joden, te beschermen en zo in leven te houden. Maar er waren ook mensen die uit angst voor hun eigen gezin anderen verraden, zoals de toenmalige burgemeester van Hazerswoude, Schokking. Toen zijn rol in 1956 bekend werd (inmiddels burgemeester van Den Haag), moest hij aftreden.  

Du Chatinier: “Het zijn verhalen over dappere, moedige mensen, die veel hebben betekend voor anderen. Wat zouden wij doen? Heeft u de moed, ben jij dapper genoeg om op te komen voor vrede en vrijheid? Alleen zo kunnen we mogelijk volgend jaar met elkaar constateren dat we iets meer vrijheid en vrede hebben om door te geven!”

Misschien ook interessant?

Sorry, er zijn geen berichten gevonden.

Advertenties