Digitale krant: en onze oudere lezers dan?

Inwoners die minder goed overweg kunnen met de digitale wereld zullen vanaf 2024 het lokale nieuws niet of minder makkelijk kunnen lezen via de Groene Hart Koerier. Actief Rijnwoude start daarom vanaf januari een aantal activiteiten om het toch mogelijk te maken.

Vorige week schreef mevrouw Van Tol uit Hazerswoude-Dorp al een (handgeschreven) brief aan de burgemeester en gemeenteraadsleden in onze krant over het feit dat vooral ouderen de dupe zullen worden van het verdwijnen van de papieren versie van de Groene Hart Koerier. “Creatief meedenken over alternatieve oplossingen, dat kent de gemeente dus niet,” geeft zij in haar brief aan. Dat creatieve nadenken is zeker nodig en dat is ook gebeurd door Actief Rijnwoude samen met de Groene Hart Koerier en wellicht wil de gemeente ons daarin wel ondersteunen. Want Actief Rijnwoude heeft het voornemen (samen met partners) om vanaf 2024 activiteiten te starten die het mogelijk maken dat ook minder digitaal vaardige dorpsgenoten het nieuws uit de krant kunnen blijven lezen.

Krantformaat blijft ook

De Groene Hart Koerier blijft de wekelijkse uitgaves in 2024 ook nog opmaken op de oude vertrouwde manier ‘als een krant’. Dat doen we juist voor de oudere lezers voor wie de overstap naar een Nieuwswebsite nog veel groter is. En we versturen wekelijks een Nieuwsbrief, mede omdat veel ouderen wel over een e-mailaccount beschikken. Zo maken we het met directe links naar artikelen of naar de digitale krant ook makkelijker om nieuwsberichten, familieberichten,  aankondigingen van activiteiten en advertenties van lokale ondernemingen te vinden.

Koffie en krant

Actief Rijnwoude gaat in 4 dorpshuizen (De Tas, De Juffrouw, De Som en De Ridderhof) wekelijks een koffiemomenten organiseren van 1,5 uur waar met elkaar de digitale Groene Hart Koerier gelezen wordt via een presentatie op het scherm. Op deze manier kan men toch kennis opdoen van allerlei gebeurtenissen in de naaste leefomgeving. Maar het is tegelijkertijd, doordat men anderen ontmoet, een gelegenheid om met elkaar onderwerpen te bespreken, of herinneringen op te halen. Mochten mensen niet zelfstandig in de gelegenheid zijn om de dorpshuizen te bereiken, dan wordt vervoer aangeboden.

Leesmaatjes

Mensen die moeilijk zelfstandig meer de deur uit kunnen, krijgen nu vaak al huisbezoek van vaste vrijwilligers. Het samen lezen van de Groene Hart Koerier op de tablet/laptop kan een extra activiteit zijn voor diegenen die dat op prijs stellen. Ook hier geldt dat het lezen van de krant helpt om een fijn gesprek op gang te brengen. Zo kan men zich meer verbonden voelen met de wereld om ons heen.  

Digicafé

Er zullen ook inwoners zijn die het online lezen van de Groene Hart Koerier juist als een gelegenheid zien om hun digitale vaardigheden verder te ontwikkelen. Nu al worden wekelijks cursussen en/of inloopspreekuren georganiseerd in een aantal dorpshuizen, zoals Klik & Tik, Webmaatjes en DigiTaalhuis (vaak ook al samen met Actief Rijnwoude). Het leren lezen van een digitale Groene Hart Koerier en het daarvoor handig instellen van de laptop, tablet en/of telefoon zal dan worden meegenomen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Vanaf deze week kunnen de lezers van de Groene Hart Koerier alvast een wekelijkse nieuwsbrief ontvangen met daarin een samenvatting van de inhoud van de krant van die week en een link naar de digitale versie.  Abonneer je dus alvast! www.groenehartkoerier.nl/nieuwsbrief

Misschien ook interessant?

Advertenties