Digikids Rijnwoude bevordert online veiligheid

Afgelopen zondag vond in dorpshuis De Som de tweede bijeenkomst van Stichting Digikids Rijnwoude plaats, gericht op het vergroten van het bewustzijn over online veiligheid bij kinderen. De organisatie merkt een groeiende belangstelling en ziet kinderen spelenderwijs leren over de do’s en don’ts op het wereldwijde web.

Klassenquest: Op avontuur in de wereld van data

De sessie begon met een boeiende klassenquest waarin kinderen leerden wat data precies inhoudt. Deelnemers werden meegenomen op een avontuur met het fictieve personage André, die zijn losgeslagen data moest zien terug te krijgen. Door verschillende apps te verkennen, ontdekten ze de waarde van persoonlijke gegevens en hoe ze zich kunnen beschermen tegen datalekken.

Levendige discussies

Tijdens het spel werden momenten ingelast voor discussies over relevante stellingen, zoals “Wat zou jij ervan vinden als een bekende in jouw telefoon zou kijken?” en “Hoe kun je je eigen data beschermen?” De interactieve aanpak stimuleerde kinderen om na te denken over hun online gedrag en privacy.

Hoe veilig is jouw wachtwoord?

Na de klassenquest werd de website www.veiliginternetten.nl/wachtwoordkraak-test verkend. Kinderen kregen inzicht in wat een veilig wachtwoord is en hoe de sterkte ervan afhangt van het aantal tekens en het gebruik van verschillende tekens. Een belangrijke les: een goed wachtwoord kan het verschil maken tussen veiligheid en kwetsbaarheid online. Zo kan een wachtwoord van 10 tekens waarbij alleen kleine letters en cijfers worden gebruikt binnen 10 uur worden gekraakt, terwijl een wachtwoord van 12 karakters met kleine letters, cijfers en speciale tekens in 98 jaar kan worden gekraakt.

HackShield bijeenkomst op 25 februari

De volgende bijeenkomst in Dorpshuis De Som staat gepland op zondag 25 februari. De HackShield sessie volgt direct na de programmeerbijeenkomst CoderDojo. Aanmelden kan via www.coderdojo-rijnwoude.nl/hazerswoude-rijndijk. Eigen laptops of tablets worden bij voorkeur meegenomen.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over HackShield en aanmeldingen, bezoek de vernieuwde website www.hackshieldgame.com/nl/ of stuur een e-mail naar contact@digikids-rijnwoude.nl. HackShield is ook beschikbaar op 10 februari na de CoderDojo bijeenkomst in Dorpshuis de Juffrouw.

Misschien ook interessant?

Advertenties