Die Nederlandse koe

‘De neiging in anderen het goede te zien, getuigt van een goed hart.’ (Thomas van Aquino) Daar valt uiteraard niet veel op af te dingen. Toch zit er een minuscuul addertje onder het gras: de mens was toen al (13de eeuw) heel bedreven in het koesteren van argwaan jegens zijn ‘naaste’. En onze Thomas zal de nodige ervaringen hebben opgedaan; zijn uitspraak komt niet zomaar uit de lucht vallen. Met al die ‘goede harten’ viel het dus wel mee.

Het behoeft geen betoog dat er momenteel veel mensen (in Nederland) rondlopen die de nodige argwaan koesteren jegens de coalitie die ons een nieuw kabinet aan wil bieden; er zijn nogal wat lieden die moeite hebben met die goeie harten van het kwartet. Onze taal beschikt over een behoorlijk aantal gezegdes of uitdrukkingen die ons op het hart drukken alert (argwanend?) te zijn tegenover ‘van nature’ gevaarlijke lieden, politici dus.

‘Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen!’ Wie kent het niet: voor huichelaars moet je uitkijken!!! Verwant aan dit gezegde is: als de vos psalmen leert, heeft hij trek in lammetjes. De volkstaal is vaak verpletterend direct.

Ik zou bijna zeggen dat het voor ons – nuchtere Nederlanders – een tweede natuur is om iemand die bij ons in het gevlij wenst te komen, te wantrouwen. In allerlei commentaren en columns komen NU scribenten aan het woord die de staf breken over het viertal ‘dat eruit is gekomen!’ dat de verkiezingszege in klinkende munt heeft ómgezet.

Ik dacht daarbij aan het verhaal (duidelijk verwoord door de sprookjes-schrijvers Gebr. Grimm) over de Rattenvanger van Hamelen, Duitsland. Hamelen werd geplaagd door een ratteninvasie en een onbekende fluitspeler beloofde het stadsbestuur aan de plaag een einde te maken. Hij ‘loodste’ de ratten naar de Wezer en liet ze daar op vakkundige wijze verdrinken. Toen hij om zijn loon kwam, gaf het stadsbestuur ‘niet thuis’. Het gevolg is bekend: toen de bevolking in de kerk zat, verleidde hij de kinderen hem te volgen… die zijn nooit meer teruggevonden. (Inderdaad, sprookjes kunnen wreed zijn!)

Het laatste wat ik wil, is de schoolmeester uithangen; ik ga geen verband leggen tussen een legendarische fluitspeler en hedendaagse politici… u weet wel dat oubollige van ‘achteraf’. We hebben er in Hazerswoude een magistrale uitdrukking voor: achteraf kijk je een koe in de kont.

Democratie… demos=volk en kratos=macht; het volk is altijd aan de macht, zij het dan via vertegenwoordigers. En het volk heeft ook nu gekozen.

Democratie is inherent aan het recht op demonstratie. Nederland toont ons bijna wekelijks dat we over een flink aantal opgewonden standjes beschikken. Het is te hopen dat de Nederlandse burger op de rem durft te trappen als hij ziet dat er grenzen overschreden worden; ik bedoel uiteraard grenzen van integer en verantwoord bestuur. Daarvoor is kennis voor nodig; kennis van de maatschappij en de geschiedenis. Ik hoorde laatst van mijn kleindochter iets over de inhoud van de lessen maatschappijleer (op de middelbare school) over Nederland én Europa Ik heb alle vertrouwen in de opkomende jeugd inzake hun kennis van normen en waarden.

Wist

Advertenties