Collectanten gezocht voor diabetesfonds “want er is veel geld voor onderzoek nodig”

Elk jaar gaan vrijwilligers van deur tot deur om geld in te zamelen voor onderzoek naar de behandeling en genezing van diabetes. Nienke de Kruijff uit Hazerswoude-Rijndijk, moeder van een zoon met diabetes, is dit jaar voor het eerst collecte-organisator en doet een oproep voor collectevrijwilligers voor de week van 14 t/m 19 oktober.

1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes

“Toen onze zoon Sjoerd 7 was voelde hij zich niet goed. Hij dronk en plaste veel, was altijd moe en viel af,” vertelt Nienke. “Het duurde erg lang voordat de diagnose werd gesteld. Toen zijn glucosewaarde inmiddels naar 70 (waar lager dan 10 normaal is) was opgelopen, moest hij acuut in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat was schrikken voor ons, maar gelukkig heeft hij geen blijvende schade opgelopen.”

Het leven van het hele gezin staat op zijn kop

Nienke: “Niet alleen voor Sjoerd, maar voor het hele gezin begon een hectische periode. Je bent de eerste maanden constant bezig met het zoeken naar de juiste instellingen voor het glucosegehalte in zijn bloed. Daarbij krijg je gelukkig goede ondersteuning vanuit het ziekenhuis.”

“Door een auto-immuunziekte maakt iemand met diabetes type 1 zelf niet meer het hormoon insuline aan dat automatisch de suikerspiegel in je bloed reguleert. Want is die te hoog (hyper en je hebt insuline nodig) dan is dat niet goed en is het te laag (hypo en je hebt suiker nodig) ook niet. Je voelt je dan heel naar en kunt flauw vallen. We moesten samen met Sjoerd leren om via het zelf inspuiten van insuline de suikerwaarde op het juiste niveau te houden, want door te eten, door inspanning en door stress verandert die continu. Daarbij is Sjoerd (nu 11 jaar) nog in de groei en ook dat maakt het complex.”

Pomptherapie

“Sjoerd heeft vanaf het begin een sensor op zijn arm die continu het suikerniveau meet. “Elke dag moest hij 4 keer insuline toedienen, 3x kortwerkende bij de maaltijden en 1 x langwerkende voor de nacht. Hij was in het begin angstig om flauw te vallen, maar voor het prikken is hij gelukkig nooit bang geweest en hij deed het snel zelf. Sinds een jaar heeft hij een insulinepomp waarmee automatisch over de dag gelijkmatig insuline via een infuus wordt toegediend. Ook dat was weer een hele toer om tot een goede instelling te komen. Maar we zijn er heel blij mee, want het leven wordt er voor hem op school en spelend met ander kinderen makkelijker door. Hij durft veel meer te ondernemen sinds hij de pomp heeft, ” aldus Nienke.

Misvattingen rond diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes ofwel suikerziekte. De bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Die soorten lijken op elkaar, maar zijn heel verschillend. Dat leidt vaak tot misverstanden, waardoor veel patiënten te maken krijgen met onbegrip en verwarring in hun omgeving. Diabetes type 1 ontstaat vooral in de kindertijd. Het is een auto-immuunziekte die genetisch bepaald is. Het is dus gewoon dikke pech als je het krijgt. Diabetes type 2 komt vooral onder volwassenen voor. Een slechte leefstijl, overgewicht, onvoldoende bewegen, ouderdom en bepaalde medicijnen spelen daarbij veelal (maar zeker niet altijd) een rol. Meestal krijgen mensen met diabetes ook andere klachten en is er vooral een risico op problemen met hart en bloedvaten.

Door verandering van leefstijl kan de ernst van de ziekte bij een grote groep patiënten in gunstige zin worden beïnvloed. In andere gevallen is onbekend wat de oorzaak is.  Meer onderzoek naar oorzaken, behandelingsmogelijkheden is dus noodzakelijk en hopelijk kan men diabetes uiteindelijk genezen.

3 manieren om te collecteren

Vrijwel iedereen kent wel iemand met diabetes, want er zijn 1,2 miljoen mensen in Nederland met de ziekte. In de overgrote meerderheid gaat het om diabetes type 2.

Je kunt op drie manier helpen. Je kunt in jouw buurt met een collectebus langs de deuren gaan waarmee mensen contant geld kunnen doneren, maar dat kan ook met online betaling via een QR-code. Een derde mogelijkheid is een online collecte opzetten waarmee je jouw eigen vriendenkring via social media oproept om te doneren.

Meer informatie of je aanmelden als collectant voor Hazerswoude-Rijndijk kan bij Nienke de Kruijff, nkruijff@gmail.com.  

Wil je deelnemen als collectant in Benthuizen, Hazerswoude-Dorp of Koudekerk aan den Rijn, dan kun je je opgeven via de website van het diabetesfonds  De lokale coördinator neemt vervolgens contact met je op.

Misschien ook interessant?

Advertenties