Bloemen en bezoek van de burgemeester voor echtpaar Vonk

Net als vandaag was er natte sneeuw op 27 januari 1958, de dag dat Alie van der Voorst en Cor Vonk in het huwelijk traden in de Ontmoetingskerk in Koudekerk aan den Rijn. Ze hadden al 6 jaar verkering, dus in werkelijkheid is het briljanten bruidspaar (beide 88 jaar) al meer dan 70 jaar samen.

Liefde op het eerste gezicht

Alphense Cor en Koudekerkse Alie ontmoetten elkaar op een fietstocht naar de bioscoop in Katwijk. “Ik had hem al op het oog en zorgde ervoor dat ik tijdens de film naast hem kon zitten. Hij vond mij ook leuk en later die dag kreeg ik de eerste zoen in een steegje. Zo is het gekomen en altijd zo gebleven”, vertelt Alie ondeugend aan burgemeester Liesbeth Spies, alsof het gisteren pas was gebeurd. Het duurde nog wel even voordat de twee mochten trouwen en er een woning voor ze gevonden was. “We hebben eerst 3 jaar op een woonbootje in Alphen gewoond en na 3 jaar in een heel oud huisje, zeg maar gerust krot, op de Hogewaard. Daarna konden we verhuizen naar de Kerklaan, waar we 43 jaar hebben gewoond en onze twee dochters en zoon hebben grootgebracht. Sinds 15 jaar wonen we op de Prins Bernardlaan in een seniorenwoning op de parterre en daar zitten we uitstekend met uitzicht op de straat en alle winkels op loopafstand.”

Feest geweest

Mevrouw Vonk is op dit moment slecht ter been en wacht op een heupoperatie. “We zijn net allebei 88 jaar geworden. We schelen namelijk maar 4 uur in leeftijd. De een is net voor middernacht geboren en de ander erna. We vieren onze verjaardag dus altijd op dezelfde dag.  Ook nu hebben we het  gevierd met onze 3 kinderen, 7 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen. Nog een feest kort erop is vanwege mijn heup nu teveel voor me. De artsen hebben wel twijfels of ik het moet doen vanwege mijn leeftijd, maar ik wil nog graag geopereerd worden. Een paar jaar geleden ben ik aan mijn andere heup geholpen en dat is een hele verbetering. Ik wil weer gewoon kunnen lopen.”

Altijd klaar staan

Verder is het echtpaar nog goed gezond en actief van geest. “Mijn vader heeft ons net opgehaald met de auto vanaf het station in Alphen met de auto. Hij rijdt geen lange afstanden meer, maar nog wel in de buurt”, vertelt dochter Marjan die bij het gesprek aanwezig was. “Wij hebben fijne ouders die altijd voor ons klaar staan, van helpen bij verhuizen tot op het oppassen op de kleinkinderen. Zelfs nu nog zijn ze er echt voor ons als ouders.” Het echtpaar houdt veel van vakanties, die ze altijd in Nederland hebben doorgebracht. “We hebben alle provincies in Nederland gehad, behalve Groningen”, vertelt Vonk. “Kamperen, hotels, wandelen en fietsen, we hebben het veel gedaan. We houden van Nederland. Ik heb altijd gezegd ‘we gaan niet naar het buitenland voordat ik heel Nederland heb gezien’.

Actief en creatief

Alie van der Voorst komt uit een groot gezin met 16 kinderen en weet dus wel van aanpakken. “Ik heb altijd heel veel energie gehad en moest bezig zijn. Tot mijn 76ste heb ik nog bij mensen thuis het huishouden gedaan, maar nu krijg ik zelf hulp vanwege die heup. Verder was ik altijd wel iets aan het maken: kleding naaien, breien, haken, borduren, noem maar op.” In de kamer hangen ook diverse van haar prachtig geborduurde kunstwerken aan de muur. Cor heeft 37 jaar gewerkt bij Sprey Hout in Alphen aan den Rijn, eerst als bestekzoeker en later als expeditiemedewerker. “Daar kon ik elke dag met de fiets naartoe. Ik heb er tot mijn 57ste gewerkt en kon toen met vroegpensioen gaan.  Sindsdien kook ik elke dag voor ons tweeën en doe het tegenwoordig verder rustig aan en puzzel graag.” Tot slot natuurlijk de hamvraag:  Wat is nu het geheim om het zolang met elkaar vol te houden?  “Elkaar vrijlaten en de ruimte geven”, antwoordt het paar volmondig.

Misschien ook interessant?

Advertenties