Boom van de hoop geplant in Alphens Klimaatbos

Ook plek voor een klimaatbos in de dorpen?

Afgelopen week hebben Alphense schoolkinderen een Ginkgo Biloba, ‘de overlever’ onder de bomen, geplant samen met klimaatminister Rob Jetten, die als verrassing hiervoor was langsgekomen. “Het is uniek dat dit klimaatbos zo gevarieerd is en vlak bij een woonwijk ligt en daarom een voorbeeldproject voor de rest van het land,” sprak de minister.   

800 sterke bomen

Met het planten van de Ginkgo is de aanleg van het Klimaatbos langs de N11 ter hoogte van de wijk Kerk en Zanen nu officieel van start. Inwoners van Alphen konden ook zelf komen helpen met het planten van de bomen.  “Een saaie brede en lange grasstrook achter de geluidswal wordt zo omgetoverd tot een aangenaam gebied om te vertoeven”, vertelt projectleider Albert Hoogenkamp van de gemeente. “In het Klimaatbos komen zo’n 800 bomen/struiken te staan gekozen uit 80 soorten die kunnen gedijen ook als het droger of juist natter wordt door klimaatverandering. Die lijst van 80 soorten is samengesteld door wetenschappers van de universiteit van Wageningen.” Deze sterke boomsoorten gaan ‘toekomstvast’ helpen bij de opname van CO2 en de instandhouding van biodiversiteit. Inwoners kunnen ervan genieten door het bos de komende jaren te zien groeien en het heeft verder een belangrijke educatieve functie voor kinderen en volwassenen. Via informatiebordjes wordt meer verteld over de  soorten die er staan.

Klimaatopgave gemeente

Naast onder andere het eerder aangelegde klimaatbos in Boskoop, maakt dit bos onderdeel uit van de opgave van de gemeente om tot 100.000 bomen te komen. De gemeente heeft op dit moment ongeveer 0,6 boom per inwoner. Dit is iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Met 46.000 bomen en zo’n 570 verschillende boomsoorten is er een grote diversiteit en dat zorgt volgens de gemeente voor een gezond bomenbestand. Maar er moeten dus nog heel wat bomen worden bij geplant. Wellicht is er bij een van onze dorpen ook een mooie plek voor een klimaatbos?

Ginkgo, boom van hoop

De boom die symbolisch werd geplant door minister Rob Jetten is een Ginkgo Biloba. Deze boom wordt door zijn weerbaarheid en geneeskrachtige werking gezien als ‘de boom van de hoop’. De Ginkgo begon zo’n 200 miljoen jaar geleden als naaldboom in de tijd van de dinosauriërs. Die stierven zo’n 65 miljoen jaar geleden plotseling uit door een natuurramp, een meteorietinslag of plotselinge klimaatverandering. De Ginkgo doorstond de veranderingen in die tijd en is er tot op heden nog altijd. De boom is dus tegen veel bestand, wortelt al miljoenen jaren op aarde en wordt bovendien zelf ook erg oud, tot zo’n 2.500 jaar. De Ginkgo is inmiddels ontwikkeld tot een soort die tussen een naald- en een loofboom in zit en komt alleen in China nog in het wild voor. Omdat de boom weinig ziektes kent, vrijwel overal kan groeien en geliefd is on zijn bijzondere bladvorm, is deze inmiddels over de gehele  wereld populair. De ‘boom van hoop’  liep zelfs na de atoombom op Hiroshima weer opnieuw uit en kan goed tegen luchtvervuiling. Daarom wordt de Ginkgo vooral in steden en langs wegen geplant.

Misschien ook interessant?

Advertenties