Boffen met zoveel musea in Leiden

Wat een luxe om zo dichtbij Leiden en haar vele musea te wonen. Met de fiets, de bus of met de auto ben je er in een half uur! En er is voor elk wat wils in deze historische stad. Van jong tot oud en van speciaal geïnteresseerd of nog in afwachting van wat er op je afkomt. Natuurlijk is het wel gemakkelijk en prettig om een museumjaarkaart in je bezit te hebben. Maar ook zonder die kaart kom je er nog steeds in. Als je een dag even niets te doen hebt, is een bezoek aan een museum dichtbij misschien een goed idee. Hieronder volgt een beknopt overzicht van je mogelijkheden.

Bijzondere dieren en stenen voor oud en jong

Veel mensen hebben al eens kennisgemaakt met Naturalis, een uniek natuurmuseum in een prachtig gebouw aan de rand van het centrum van Leiden. Kinderen gaan er graag naar toe, omdat er voor hen veel te ontdekken is. Maar ook voor volwassenen is het telkens een ontdekkingstocht of het nu om dinosauriërs of om vulkanisme gaat. Op een speelse manier wordt er van alles gepresenteerd.

Wandelen in wonderlijke natuur

Wie van natuur houdt, kan natuurlijk ook terecht in de Hortus Botanicus met haar ingang aan het Rapenburg. Geen saaie expositie, maar een wandeling langs allerlei bijzondere bloemen, planten en bomen waar je het bestaan niet van kent. Dat laatste geldt zeker ook voor Museum Boerhaave waar allerlei natuurkundige zaken op een toegankelijke manier worden uitgelegd. Voor kinderen is er trouwens
een heerlijke watertuin waar ze met mooi weer lekker kunnen experimenteren met water.

Je eigen lichaam en nog meer ontdekken

De mens is natuurlijk ook terug te vinden in musea. Wie nu eens wil meemaken wat er allemaal in je eigen lichaam gebeurt, kan terecht in Corpus in Oegstgeest. Niet eng, maar erg interessant voor jong en oud. Dat laatste geldt ook voor het Museum van Volkenkunde waar je kan kennismaken met andere landen
en culturen. Er is zoveel te zien en te horen dat je beslist nog een keer wil terugkomen. Vlakbij Volkenkunde vind je molen De Valk dat je wijzer maakt over het leven van een molenaar en zijn gezin.
Dat kan ook klimmen betekenen met een mooi uitzicht over de stad als beloning.

Rijke historie om je te verbazen

Om de hoek bij de molen vind je museum De Lakenhal, een stadsmuseum met oog voor de geschiedenis, maar ook met moderne kunst. Een museum dat kort geleden mooi gerestaureerd is. Als je teruggaat naar het Rapenburg, die sjieke gracht met fraaie huizen, vind je het Sieboldhuis, een niet zo’n groot museum
met allerlei bijzondere Japanse kunst. Na het oversteken van de gracht kom je uit bij het Museum van Oudheden waar je je kan vergapen aan klassieke Griekse en Romeinse beelden, maar ook aan allerlei zaken uit onze middeleeuwse historie. Er is trouwens zelfs een speciale kindertentoonstelling over Toetanchamon. Als de kinderen het uiteindelijk een beetje zat zijn, kunnen ze terecht in de ontvangsthal om te bouwen of te tekenen.

Nog meer om te genieten

Er is nog veel meer te zien in Leiden dat eigenlijk één groot openluchtmuseum is. Zo kan je deze stad vanaf het water verkennen in een bootje en zo nog beter zien waarom Leiden zo mooi is. En dat allemaal op zo’n korte afstand van ons Groene Hart. Wij mogen dus echt boffen met zo’n stad in de buurt!
Voor een overzicht en meer informatie: www.visitleiden.nl/nl/cultuur/musea.

Advertenties