Bent u er dit jaar nog ingetuind?

Een kleine geschiedenis van de 1 april grap

Elk jaar doen de media en veel particulieren weer hun best om iemand iets wijs te maken of voor de gek te houden. De bekendste grap: “Je veter is los” wordt vaak gevolgd door de bekendste uitdrukking: “1 april, kikker in je bil.”

Waar de grappendag 1 april precies vandaan komt, is niet bekend. Sommige bronnen melden dat het fenomeen ontstond bij de wijziging van de Gregoriaanse kalender in 1582. Voor die tijd werd het Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Daarna op 1 januari. Mensen die het nieuwe systeem vergaten of niet wilden accepteren, kregen tijdens het ‘oude’ Nieuwjaar uitnodigingen voor niet gehouden feestjes en grappige cadeautjes.

In Nederland wordt de inname van Den Briel (Brielle) door de watergeuzen op 1 april 1572 genoemd als de oorsprong van 1 april als grappendag. Het grapje ‘op 1 april verloor Alva zijn bril’ komt daar namelijk vandaan. Dit mopje slaat op de Spaanse hertog van Alva die het gezag had over Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Een bekende 1 aprilgrap is als een slachtoffer erop uitgestuurd wordt om allerlei verzonnen en onbestaande spullen te gaan kopen of ophalen. Vroeger was er vooral veel ‘vraag’ naar een rond vierkant, gedroogde sneeuw, een glazen bijl of muggenteentjes. En op kantoor werden veel medewerkers het magazijn in gestuurd om daar de map met zoekgeraakte stukken op te halen. De grap komt op ongeveer dezelfde manier in grote delen van Europa voor en is ook bekend in Amerika, Rusland, Australië en Noord-Afrika.

In historisch onderzoek zijn vergelijkingen getrokken met grappenfeesten in de klassieke oudheid, in het oude India of met middeleeuwse narrenfeesten, zoals carnaval, die allemaal in het voorjaar werden gevierd. Harde bewijzen hiervoor zijn echter nooit gevonden. Het blijft zo een mysterie.

Het Jeugdjournaal heeft naam gemaakt met geslaagde 1 aprilgrappen. Het Jeugdjournaal berichtte al eens dat de regering belasting op zakgeld wilde heffen en dat men een mummie weer tot leven had gewekt. Ook meldde het programma op 1 april ooit dat de Nederlandse regering besloten had MSN voor kinderen onder de 14 jaar te verbieden, omdat de Nederlandse taal erdoor achteruit zou gaan.

In Koudekerk zijn inwoners ook wel eens opgeroepen om zich op 1 april bij het koetshuis van Groot Poelgeest te verzamelen. Dan zou de geheime tunnel van het kasteel Groot Poelgeest naar het koetshuis getoond worden. Wie er bij dat broodje aapverhaal intuinde , vermeldt het toenmalige krantenartikel (jaar onbekend)niet. Wel werd duidelijk dat 1 aprilgrappen ook erg dichtbij kunnen komen. Bij u ook?

Bron: de website historiek

Misschien ook interessant?

Advertenties