2 miljoen subsidie voor slecht geïsoleerde koopwoningen. Wie komt er in aanmerking?

De gemeente Alphen aan den Rijn stelt 2 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de isolatie van slecht geïsoleerde koopwoningen. Lees hier aan welke voorwaarden je moet voldoen om van de subsidieregeling gebruik te kunnen maken.

Het doel van deze regeling is om mensen in energiearmoede of een risico daarop te helpen bij het isoleren van hun woning. De subsidie is bedoeld voor eigenaren van eengezinswoningen en koopappartementen met een Vereniging van Eigenaren (VvE).

De gemeente werkt samen met sociale partners voor de promotie van de subsidie en om inwoners actief te ondersteunen bij de aanvraagprocedure. De subsidie geldt ook voor doe-het-zelvers. Vanaf 1 juni 2024 kunnen inwoners de subsidie aanvragen via de website van de gemeente. De subsidie geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024.

Energiebesparende maatregelen

Met de subsidie Lokale Aanpak Isolatie Alphen aan den Rijn kunnen inwoners energiebesparende maatregelen aan (laten) brengen zoals vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Spouwmuur- en dakisolatie van buitenaf mag alleen als inwoners aan de regels voor natuurbescherming in de omgevingswet voldoen. Dit om te voorkomen dat het leven en het leefgebied van kleine dieren zoals vleermuizen en huismussen wordt verstoord.

Ook voor doe-het-zelvers

Inwoners zijn niet verplicht om een aannemer in te huren, deze subsidieregeling is ook voor doe-het-zelvers. Doe-het-zelvers kunnen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de versnelling van het isoleren van koopwoningen. Voordeel is dat zij geen beroep doen op de overvraagde markt voor aannemers en installateurs. Daarnaast zijn er voor deze doelgroep nog geen regelingen vanuit de Rijksoverheid beschikbaar.

Voor wie is de subsidie bedoeld?

De subsidie is bedoeld voor eigenaren van woningen die:

  • gelegen zijn in de gemeente Alphen aan den Rijn
  • slecht geïsoleerd zijn (met energielabel D, E, F of G of vergelijkbaar)
  • gebouwd zijn vóór 1992
  • een WOZ-waarde hebben die lager ligt dan het gemiddelde in onze gemeente (€ 362.000 in het peiljaar 2022)

VvE’s kunnen de subsidie aanvragen voor de eigenaren in de VvE als:

  • minimaal 60% van de appartementen slecht geïsoleerd is
  • én minimaal 80% van de appartementen een lagere WOZ-waarde heeft dan gemiddeld in de gemeente

Hoogte van subsidie

De subsidie is maximaal 50% van de kosten die in aanmerking komen voor subsidie, tot een maximum van €1.460 per woning. Dit geldt voor alle eigenaren van eengezinswoningen en voor de appartementen voor eigenaren in een VvE. Doe-het-zelvers komen voor 100% van de gemaakte kosten in aanmerking, tot een maximum van €1.460 per woning. Eigenaren die energietoeslag hebben ontvangen in 2022 en/of 2023 komen voor 100% van de gemaakte kosten in aanmerking, tot een maximumbedrag van €4.000 per woning. 

Misschien ook interessant?

Advertenties